Laatst had ik een gesprek met een bloemenkweker. Ik bewonderde zijn prachtige bloemen en zei: ‘En dat alles gratis….!’.

‘Hoe bedoel u?’, informeerde hij nader met een blommig accent. Ik weer: ‘De Schepper heeft voor het bestaan van die bloemen gezorgd en ik kan zeker wel voor niks een paar bossen meenemen?’ Gezien het verbaasde bloemkwekersgelaat verduidelijkte ik: ‘U heeft het immers toch ook gratis gekregen!’.

‘Ik begrijp u niet…’, antwoordde de kweker van bloemen met enige wanhoop in zijn stem.

De bloemenkweker heeft het me toen uitgelegd: ‘Ik moet zaad in de grond stoppen, bemesten, wieden. Dat kost tijd en energie. Daarom kan ik niet op een kantoor zitten om geld te verdienen. Dat is de reden dat ik de bloemen niet gratis kan weggeven…, ik moet mijn rekeningen betalen, het bloemenzaad is ook al niet gratis’.

Ik zei toen: ‘Je verkeert eigenlijk in dezelfde situatie als een paranormaal genezer. Hij heeft ook alles van de Schepping mee gekregen en toch kan ‘het’ niet gratis…’.

‘Wat kosten je bloemen, ik wil een bosje of vier meenemen?’, zei ik op een toon waaruit blijkt dat iemand Het Licht heeft gezien.

Over het gezicht van de bloemenkweker gleed een bevrijdende lach. Ik had hem begrepen! De Schepper geeft alles gratis en toch kàn ‘het’ niet graties…

Pim