Beste Jan,

Regelmatig heb ik contact met mijn gids Ridwira. Ik krijg allemaal boodschappen door voor mijn vrienden en kennissen. Ook voor familieleden. Ik schrijf alles op wat mijn gids zegt. Grote raadgevingen of iemand zich wel of niet moet laten opereren, gezondheid en ziekten. Of de kleinere dingen, adviezen over relaties, opvoeding en werk. Maar sommige boodschappen zijn nogal verwarrend of spreken elkaar soms tegen. Daardoor raak ik een beetje in de war. Kan ik het allemaal geloven, denk ik wel eens. Is het niet mijn eigen gedachten? Laatst zei mijn gids dat ik die dag beter niet naar buiten kon gaan, het was te gevaarlijk op straat. Ik schrok van die woorden. Ik word er bang voor. Of hij zegt dat er iets met mijn nichtje is, terwijl er niks met dat kind aan de hand is. Mijn gids zegt ook dat ik beter in de WAO kan blijven. Zulke dingen. Kan je mij wat meer zekerheid geven, ik twijfel erg op het ogenblik. Ik voel me wat angstig en slaap erg slecht de laatste tijd.

Hoor ik van je.

Hartelijke groeten,

Monique K. te V.

https://www.jancvanderheide.com/vragen-aan-jan/117-monique-k-te-v-dikwijls-heb-ik-contact-met-mijn-gids-ridwira

Antwoord

Beste Monique,

Met belangstelling heb ik je brief gelezen. Een royale ‘geestelijke vakantie’ nemen, lijkt me niet onverstandig. De gids of zijn raadgevingen beheersen een wat te groot deel van je leven, krijg ik de indruk. Je zou je als afwisseling wat meer kunnen richten op de praktische zaken van het leven. Misschien een deur schilderen, de keuken een grote beurt geven, wat knutselen, een gezellige ‘domme’ film op tv bekijken.

Een gids die zegt ‘de straat op gaan is vandaag te gevaarlijk’, daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Een gids vragen of iemand wel of niet geopereerd moet worden? Lijkt me niet echt helemaal verantwoord en gezond. Sterker, gevaarlijk!

En als het over onschuldige dingen gaat, de kans bestaat natuurlijk dat je slechts je eigen ‘innerlijke stemmetje’ hoort. Die scheidslijn is niet altijd even duidelijk te trekken. Maar als iemand wat angstig van ‘boodschappen van genezijde’ wordt? Dat is bepaald niet de bedoeling van gidsen en je richten op liefdevolle sferen. Daarom mijn inschatting, laat Ridwira even voor wat het is. Een goede en positieve gids zal altijd begrijpen dat je een beetje rust nodig hebt. Dan kan jij weer fijn je innerlijke evenwicht hervinden, een gezonde meditatieve balans van binnen. En dat gaat je lukken, doelgericht je aandacht voorlopig op iets anders richten dan gidsen… Je gewoon concentreren op andersoortige gidsen: vakantie-, reis-, tv/ radio-gids, verstrooiing en ontspanning zoeken is mijn devies. Een gezond alternatief op weg naar je beter voelen!

Hartelijke groetjes en het allerbeste toegewenst.

Jan C. van der Heide
hypnotherapeut en paragnost