Beste Jan,

Heb je wel eens gehoord van een ‘vloekendokter’? Er zit zo’n dokter in Amsterdam en Rotterdam.. Volgens hem heb ik 16 vloeken en mijn vriendin 24. Die vloeken kan hij weghalen maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Hoe denk jij over zo’n ‘vloekendokter’? Is het waar wat hij zegt?

Graag hoor ik van je.

Hartelijke groeten,

https://www.jancvanderheide.com/vragen-aan-jan/79-vloekendokter

Joost V. te D. 

Antwoord

Beste Joost,

Je brief is de zoveelste die ik ontvang over ‘vloekendokters’. Laatst hoorde ik van een magiër, hij had bij een man een vloek weggehaald die in 1600 over hem was uitgesproken…. (Ik dacht overigens meteen aan de slag bij Nieuwpoort, die datum is er bij mijn generatie ingegrift).

Hoe ik over een ‘vloekendokter’ denk? Inclusief de personen die via beïnvloeding je weggelopen partner weer naar je terug laten komen? Of als je zoveel betaalt krijg je alleen maar geluk in je leven etc.

Ik vind het diep droevig… en beschouw het als uitbuiting van de medemens, misbruik maken van wanhoop, angst, verdriet.

Het is heel simpel. Niet naar ‘vloekende dokters’ gaan, personen mijden die dreigen met hel en verdoemenis of een ander willen beïnvloeden. Een mentaal, ‘spiritueel’ afdwingende druk op iemand willen uitoefenen, getuigt van een geestelijke ongezondheid… Per definitie zijn dergelijke mensen fout… Het betekent namelijk respectloos met de medemens omgaan. En druist in tegen alle geestelijke wetten van ‘Het Licht’.

Verder heb ik geen waardeoordeel, we zijn allemaal maar sterfelijke, beperkte wezens. Maar het publiek kan zich zelf in bescherming nemen. Mocht de behoefte heel groot zijn om toch naar een ‘vloekendokter’ te gaan. Laat in ieder geval je portemonnee thuis… Wedden dat je dan niet meer voor een volgend consult hoeft terug te komen. Meestal moet er vooraf worden betaald en zal het een heel kort consultje zijn… Dat is dan ook weer opgelost.

 

Joost richt je er nu maar op dat er 0 vloeken rusten op jou en je vriendin. Een mens kan hoogstens zelf vloeken en daarmee vervloekt hij zich zelf. En dat is ook weer niet verstandig…

Jou en je vriendin een rijk, positief, mooi leven toewensend. 

Hartelijke groetjes,

Jan C. van der Heide