Beste Jan,

Ik ben 23 jaar, zonder werk, geen relatie. Ik heb wel een heel fijne familie. Al een jaar of vijf leid ik aan vreselijke angsten. Dat is zo gekomen, toen ik een jaar of achttien was heeft iemand op een feest iets in mijn cola gedaan. Eén of andere drug. Ik ben toen bewusteloos geraakt. Met de grootste moeite ben ik weer bij de mensen gekomen. Vanaf die tijd heb ik die angsten. Ben steeds bang dat ik weer bewusteloos zal raken, dat ik me zelf niet meer onder controle heb. Ik heb al verschillende therapieën gehad, maar niks helpt. De angsten blijven. Ik ben ook heel bang om aan dat moment te denken dat het is gebeurd. Dat stop ik het liefst zo ver mogelijk weg. Ik wil het me niet herinneren, maar het zit altijd op de achtergrond. Ik heb nooit een advies aan een paragnost, hypnotherapeut gevraagd. Vandaar mijn vraag aan jou, kan jij daar iets aan doen. Welke adviezen heb je zodat ik van die afschuwelijke angst af kom.

Je bent voor mij de laatste mogelijkheid om het te vragen, ik weet het anders niet meer. Niemand heeft een oplossing en ik wil zo graag leven.

Hopelijk wil je me antwoorden.

Hartelijke groeten,

Loes K. te H.

https://www.jancvanderheide.com/vragen-aan-jan/114-loes-k-te-h-ik-ben-23-jaar-zonder-werk-geen-relatie

Antwoord

Beste Loes,

Met medeleven heb ik je brief gelezen. Een heel nare situatie waarin je al een tijd verkeert. Positieve punten zijn: je wilt iets aan je angst doen en je hebt een fijne familie.

Je schrijft: ‘ Ik ben ook heel bang om aan dat moment te denken dat het is gebeurd. Dat stop ik het liefst zo ver mogelijk weg’.

Nu ga ik iets heel vervelends zeggen. Angst weg proberen te stoppen helpt niet. Misschien mag ik een eenvoudig voorbeeld geven. Indien iemand bang is voor zwarte honden, is het niet erg handig om te denken dat er geen zwarte honden op de wereld zijn. Juist die persoon gaat een straat afspieden of er mogelijk een zwarte hond is. Als ik iemand op consult krijg voor een dergelijke hondenangst, stel je duidelijk: er zijn zwarte honden… Klopt! Hier heb je een plaatje van een zwarte hond. Over het hek van de buren gaan we even kijken naar een hond van die kleur… Nog een paar tussen stappen maken en uiteindelijk een zwarte hond aaien. Met andere woorden, de confrontatie met je angst aangaan betekent dat een angst uiteindelijk zal verminderen en verdwijnen.

En natuurlijk heel veel over een angst praten, je binnenste uiten. Lucht aan je innerlijk geven. Praten werkt op zich zelf al genezend.

Dus Loes, je zou kunnen beginnen met een groot vel wit papier. Zet daar een woord op dat met jouw ellendige herinnering te maken heeft. Praat met je familie over dat ene woord dat je hebt opgeschreven. Alles heel rustig aan, stapje voor stapje. Niets forceren, maar breng de innerlijke moed op om over dat opgeschreven woordje te gaan praten! 

Je hoort mij bepaald niet zeggen dat een angst overwinnen eenvoudig is. Zeker niet! Je hebt in dat proces heel veel geduld, liefde, warmte en begrip nodig. Maar wel een grote duidelijkheid en je zult op weg naar beter veel innerlijke pijn tegen komen. 

Je zou ook hypnotherapie kunnen overwegen. Met deze therapievorm zijn uitstekende resultaten te behalen. Kies wel een hypnotherapeut uit met een volledige beroepsopleiding (SETH) en lid is van de vereniging, de NBVH. Iemand is immers met je psyche bezig en daar moet je zuinig op zijn. Een goed opgeleide ambachtelijk therapeut kan er samen met jou iets goeds van maken. 

Je bent heerlijk jong, je hebt nog een leven voor je. Je bent niet met die angst geboren. Door de bepaalde oorzaak is het er in geslepen, en wat er in slijt, kan je er gelukkig ook weet uitslijpen.

Kortom er is één en al hoop voor de toekomst, werk, een relatie en nog een beetje verder weg misschien wel gezellige kinderen. 

Ik wens je alle kracht en sterkte toe. 

Hartelijke groeten,

Jan C. van der Heide
hypnotherapeut en paragnost